Hoeveel herrie mogen buren maken?

geluidsoverlast buren

Hoeveel herrie mogen buren maken?

De maximale waarden voor geluid die bedrijven mogen maken zijn:

  • Overdag (07:00 – 18:00 uur): maximaal 70 decibel, gemiddeld 50 (per tijdsvak gemeten).
  • Avond (18:00 – 23:00 uur): maximaal 65 decibel, gemiddeld 45 (per tijdsvak gemeten).
  • Nacht (23:00 – 07:00 uur): maximaal 65 decibel, gemiddeld 40 (per tijdsvak gemeten).

Voor particulieren is er geen geluidsnorm vastgesteld.

Let op: deze waarden worden gemeten aan de gevel van de woning. Deze maximale waarden kunnen verschillen per gemeente en staan (vaak) beschreven in de algemene plaatselijke verordening van jouw gemeente.

De maximale waarden voor geluid zeggen nog weinig over de mate van overlast die je kunt hebben van je buren. Als jij lekker in de tuin zit te zonnen en je buren hebben de radio aanstaan, dan kan het best zijn dat jij daar last van hebt. Dan hoeft de radio niet eens te hard te staan. 

Naast de algemene plaatselijke verordening van jouw gemeente voor geluidsoverlast gelden twee belangrijke wetten: 

  1. Het verbod op nachtelijk burengerucht. Dit houdt in dat buren ‘s nachts geen overlast mogen veroorzaken voor hun buurtgenoten waardoor de nachtrust kan worden verstoord. Dit staat in artikel 431 van het Wetboek van Strafrecht en wordt gehandhaafd door de politie.
  2. Onrechtmatige daad. Hieronder kan geluidsoverlast of het veroorzaken van burengerucht vallen. Dit is te vinden in artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek in combinatie met artikel 5:37 van het Burgerlijk Wetboek. Voor onrechtmatige daad en daarmee hinder kun je via de rechter je gelijk halen.

Voordat we verder ingaan op deze artikelen, heb je eerst een overzicht van hoe hard die decibels nou eigenlijk zijn.

Hoe hard is een decibel?

Decibel is een eenheid waarmee we kunnen meten hoe hard een geluid is. Decibel wordt ook wel geschreven als dB(A). Als mens horen wij tussen de 0 en (ongeveer) 140 decibel. Dit betekent niet er geen geluid is onder 0 decibel, alleen kunnen wij dat niet horen. Boven de 140 decibel is voor een mens te pijnlijk om te horen. 

Hieronder hebben wij een overzicht in een geluidsoverlast db tabel gemaakt waardoor je een indruk krijgt van de verschillende geluidsniveaus en geluidoverlast.

dB(A)Dit ervaar jeVoorbeeld(en)
0 – 5Bijna niet hoorbaar
5 – 15Licht hoorbaarVallend blad 
15 – 25Erg StilRuisend blad in de bomen
25 – 35StilFluisteren
35 – 45Stil / rustigBibliotheek
45 – 55RustigKoelkast, Bos, Menselijke stem
55 – 65Actief horendLevendig gesprek, Airconditioning, Wasmachine (begin), Vaatwasser
65 – 75LuidWasmachine (eind), Stofzuiger,
75 – 85Hinderlijk (vanaf hier treedt gehoorbeschadiging op bij te lange blootstelling)Drukke weg met auto’s, Schoolplein, Föhn, Akoestisch gitaar 
85 – 95Zeer hinderlijkSnel voorbij rijdende trein, Drukke kroeg, Vrachtwagen dichtbij, Schreeuwen, Gillend kind, Piano
95 – 105Zeer luidDiscotheek, Kettingzaag, Zagen, Drilboor, Trombone, Viool, Naar vuurwerk kijken, Helikopter dichtbij, Bladblazer, Krachtige grasmaaier, Drumstel
105 – 115Extreem luidSneeuwblazer, Heimachine, Schreeuwen in iemands oor, Band, Voetbalstadion
115 – 125Extreem luidRockconcert, Brandweer met sirene, 
125 – 135Extreem luidDonderslag (onweer), Luchtalarm, 
135 – 145PijngrensVuurwerk, Geweer afvuren
145+Permanente gehoorschadePiek van rockconcert bij de speakers, Wapens, Raketlancering, Straaljager opstijgen van dichtbij.

Onrechtmatige hinder door geluidsoverlast

Volgens artikel 5:37 van het burgerlijk wetboek mag niet op een wijze die onrechtmatig is, aan eigenaars van andere erven hinder toegebracht worden, zoals door het verspreiden van rumoer.
Maar wat betekent onrechtmatig? Het wetboek zegt: “Als onrechtmatige daad worden aangemerkt een inbreuk op een recht en een doen of nalaten in strijd met een wettelijke plicht of met hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt, één en ander behoudens de aanwezigheid van een rechtvaardigingsgrond.” Oftewel, het overtreden van een wet of een ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer. Dit is erg afhankelijk van de situatie.

Bij hinder van geluidsoverlast toetst de rechter de onrechtmatigheid op basis van de aard, ernst, duur en het tijdstip waarop de overlast plaatsvindt en de veroorzaakte schade daardoor in combinatie met de verdere omstandigheden van het geval, i.c.m. de plaatselijke omstandigheden.

Er wordt dus in elk individueel geval gekeken naar de kosten en baten bij ingrijpen. Spelende kinderen die lawaai maken in de zandbak of op de schommel in de tuin zal niet snel als onrechtmatig worden bestempeld omdat het belang van buitenspelen groot is. Daarentegen kan de buurman die in zijn tuinhuis aan het klussen is met muziek aan met zijn deur open wél tot onrechtmatig bestempeld worden. De overlast is namelijk gemakkelijk op te lossen is door simpelweg de deur dicht te doen.

Onrechtmatige hinder door geluidsoverlast is dus lastig vast te stellen. Je kunt een aantal stappen nemen tegen geluidsoverlast. 

Wat kun je doen tegen geluidsoverlast na 22:00 uur

Stappen tegen geluidsoverlast

  1. Neem contact op met de buren. Vraag of ze minder geluid willen maken.
  2. Bouw een dossier op. Verzamel bewijs van het geluidsoverlast. Dit kan zijn een geluidsopname, een briefje naar de buren en het tijdstip waarop je geluidsoverlast ervaart.
  3. Schakel een buurtbemiddelaar in. Je wil natuurlijk altijd problemen met de buren zelf oplossen, zonder daarvoor een gerechtelijke uitspraak nodig te hebben.
  4. Vraag de gemeente of politie om te gaan handhaven. Illegale coronafeestjes worden al gauw de kop ingedrukt.
  5. Als ook de politie of de gemeente geen actie onderneemt, kun je gerechtelijke stappen nemen. Schakel hiervoor een jurist in.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Direct weten wat je kunt doen?

Wij helpen je graag met jouw juridische vraagstuk. In een gratis intakegesprek met één van onze specialisten bespreken we jouw situatie en vertellen we wat we voor jou kunnen doen.

mr. L.M. van Dijk
Juridisch specialist  
Specialisatie: privaatrecht & bestuursrecht

Meer artikelen:

geheimcode 7

Wat is geheimcode 7?

Geheimcode 7 is het aanvragen van de geheimhouding van de persoonsgegevens uit de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP). Op

Nieuwe artikelen ontvangen via de mail

Nieuwe artikelen ontvangen via de mail

Disclaimer

De artikelen van Juspecia zijn met aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Toch kan informatie verouderd zijn of niet helemaal correct zijn weergegeven. De juridische kwalificatie van gebeurtenissen hangen af van de omstandigheden van het geval. Neem bij twijfel contact op met een jurist. Juspecia is niet aansprakelijk voor (verkeerd) gebruik van de informatie in de artikelen. Aan de artikelen van Juspecia kunnen geen rechten worden ontleend.

Ⓒ 2021 - All Rights Are Reserved