In principe is de volmacht in alle vormen denkbaar. Voorbeelden zijn:
- de algehele volmacht: een volmacht voor alle rechtshandelingen, zonder beperkingen.
- de bijzondere volmacht: een volmacht voor bepaalde rechtshandelingen.
- de bankvolmacht: een volmacht om bankzaken te regelen.
Algehele volmacht
Met een algehele volmacht kan namens iemand gehandeld worden als dat nodig is. Aan deze volmacht zitten geen beperkingen. Het gaat hier bijvoorbeeld om het kopen van een auto, het afsluiten van een lening of het verkopen van een huis.
Bijzondere volmacht
Een bijzondere volmacht is alleen geldig voor een specifieke handeling of specifieke handelingen. Je kunt bijvoorbeeld een volmacht geven voor de verkoop van een woning.
Bankvolmacht
Met een bankvolmacht geef je de beschikking over je bankrekening. Iemand kan voor jou betalingen verrichten en je bankrekening bekijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bewindvoerder voor iemand die in de schuldsanering zit.
De bankvolmacht is ook gewoon een bijzondere volmacht.
Hoe maak ik een volmacht?
Een volmacht is vormvrij. Dat betekent dat het niet uitmaakt hoe je een volmacht opstelt. Een volmacht kan worden opgesteld via een onderhandse akte of via een notariële akte. Een onderhandse volmacht is een akte die niet door de notaris wordt vastgelegd.
Een notariële akte kan verstandig zijn als bijvoorbeeld twijfel kan ontstaan of iemand wilsbekwaam is. Wilsbekwaam wil zeggen dat iemand daadwerkelijk de juiste beslissing kan maken, zonder dit bijvoorbeeld de volgende dag weer te zijn vergeten.
Ook is een notaris beter op de hoogte van de valkuilen bij een volmacht. Hij kan jou adviseren en zal in de meeste gevallen twijfel achteraf weg kunnen nemen. Een notariële akte heeft ook meer status bij de rechtbank. Een notaris moet namelijk partijen identificeren voordat zij de akte ondertekenen.
Overige volmachten
Er zijn meerdere bijzondere volmachten denkbaar. Een medische volmacht is bijvoorbeeld nodig als je naasten wil laten beslissen over de zorg bij een bepaalde ziekte of de keuze voor euthanasie. Naast de bankvolmacht bestaat ook de financiële volmacht. Hiermee worden jouw financiële zaken geregeld.
Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je naar een verzorgingstehuis gaat en je kinderen de financiën moeten regelen.
Disclaimer
De artikelen van Juspecia zijn met aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Toch kan informatie verouderd zijn of niet helemaal correct zijn weergegeven. De juridische kwalificatie van gebeurtenissen hangen af van de omstandigheden van het geval. Neem bij twijfel contact op met een jurist. Juspecia is niet aansprakelijk voor (verkeerd) gebruik van de informatie in de artikelen. Aan de artikelen van Juspecia kunnen geen rechten worden ontleend.