Wie heeft recht op de domeinnaam?

wat is een domeinnaam

In de wet staat niet specifiek iets beschreven over het registreren en/of vastleggen van een domeinnaam. Ben je de eerste die een domeinnaam registreert? Dan is deze in de meeste gevallen gewoon van jou. Wel is er in 2009 een uitspraak gedaan door de rechtbank Leeuwarden dat de domeinnaam “(www.)clubswear.nl” onrechtmatig was tegenover ”(www.)clubwear.nl” vanwege het verwarringsgevaar. Hier wordt niet specifiek gesproken over domeinnaamrecht maar eerder over het merk- en handelsnaamrecht. 

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is een naam op het internet die verwijst naar een IP-adres. Het is simpel gezegd een webadres/ip-adres van een server. Een domeinnaam linkt degene die deze invult via een browser naar de desbetreffende server. De server kun je zien als een huis en de domeinnaam als adres. De domeinnaam linkt gebruikers dus naar de desbetreffende server en laat zien wat er op die server staat. Bij een website staat er dan dus een website op de server. De domeinnaam is in leven geroepen om het internet gemakkelijker bereikbaar te maken. Het onthouden van ip-adressen om op een website te komen vinden we niet handig, en daarom zijn er domeinnamen in leven geroepen.

Registratie domeinnaam bij de SIDN

Een nederlandse domeinnaam (.nl) moet geregistreerd worden bij de Stichting Internet Domeinnaam registratie Nederland(SIDN). Het SIDN hanteert een ”wie het eerst komt wie het eerst maalt” beleid. In de basis wordt er van uit gegaan dat de persoon of organisatie die als houder geregistreerd staat bij het SIDN eigenaar is van de domeinnaam. Dze is voor onbeperkte tijd van de geregistreerde, zolang de abonnementskosten en registratiekosten betaald worden.

Maar vaak worden domeinnamen geregistreerd via een (commerciële) tussenpartij zoals Strato, Neostrada, Versio of Mijndomein. Deze grote domeinnaam doorverkopers geven vaak de mogelijkheid om via hun portaal de gegevens bij het SIDN voor de desbetreffende domeinnamen te wijzigen.

Registratie bij een derde partij

Maar er zijn ook partijen die nog een laag verder naar beneden zitten. Hier kun je denken aan website ontwikkelaars en online marketeers. Wanneer deze een domeinnaam registreren voor een klant, dan worden zij registrars genoemd. Zij zijn dan een tussenpersoon voor de eindgebruiker van de domeinnaam. Zij kunnen aangeven dat zij zelf enkel de tussenpersoon zijn en de eindgebruiker de houder van de domeinnaam. Echter gebeurt dit niet altijd correct. Wanneer de registrar zichzelf als houder opgeeft dan staat er bij het SIDN dus dat de registrar ook houder is van de domeinnaam. Doordat dit zo is zul je, wanneer je een conflict hebt over wie de eigenaar is van de domeinnaam, moeten kunnen aantonen dat jij het bedrijf een opdracht hebt gegeven om de domeinnaam te registreren. Dit is namelijk een overeenkomst van opdracht. Hiermee kun je de domeinnaam vorderen en aantonen dat de domeinnaam eigenlijk op jouw naam geregistreerd had moeten worden.

Registratie van een domeinnaam door meerdere mensen

Het kan voorkomen dat jij samen met anderen in een projectgroep werkt aan project. Voor dat project registreer je een domeinnaam www.projectgroep23.nl. Op een gegeven moment krijgen jullie ruzie en gaan jullie uit elkaar. Degene die de domeinnaam heeft geregistreerd eist de domeinnaam op en zegt dat die van hem is. Maar is dat dan wel zo?

Er zijn verschillende afwegingen waar naar wordt gekeken. Allereerst natuurlijk naar de houder van de domeinnaam. Verder wordt er gekeken naar: wie de website onderhoudt, welke afspraken er over de domeinnaam zijn gemaakt tussen de samenwerkende partijen, de server waar de domeinnaam staat, of de houder een lid is van het projectteam en of de domeinnaam wordt gebruikt voor het project. De rechter kan op basis hiervan oordelen dat de domeinnaam toebehoort aan de projectgroep of een organisatie of individu.

Merk of handelsnaam in domeinnaam

Wanneer je een domeinnaam koopt, dan is deze in principe van jou. Echter is het wel zo dat, wanneer jij een domeinnaam kiest die heel erg veel lijkt op die van een ander bedrijf dat een merk of handelsnaam heeft, er problemen kunnen ontstaan. Wanneer jij bijvoorbeeld de domeinnaam albertusheijn.nl registreert om een online supermarkt te starten zul je het vrij lastig krijgen. Je krijgt dan namelijk te maken met het merk- en handelsnaamrecht. Albert Heijn zal dan hoogstwaarschijnlijk aan de bel trekken dat er inbreuk wordt gemaakt op hun merkenrecht. In zo’n geval kan Albert Heijn de domeinnaam vorderen. In dit geval is het redelijk aannemen dat Albert Heijn zal slagen, echter is het niet altijd zo gemakkelijk te beoordelen.

Wanneer je producten van de Albert Heijn verkoopt op internet, geldt dit ook. Je zult dan afspraken moeten maken met Albert Heijn voor het gebruiken van hun handelsnaam of merk in jouw domeinnaam. Doe je dit niet? Dan loop je het risico op een claim voor een inbreuk op een handelsnaam of merk. 

Wanneer je een algemene dienst of product levert die lijkt op een ander bedrijf die ook een soortgelijke naam voert, wordt het lastiger. Stel jij verkoopt horloges en noemt jouw website www.degoedkoopstehorloges23.nl. Er is een andere website die heet www.degoedkoopstehorlogesnederland.nl. Dan is het niet per se een inbreuk op het handelsnaam of merkenrecht. Het gaat hier namelijk om product of dienst beschrijvende woorden. Wanneer je de domeinnaam ook als handelsnaam gebruikt, is het een ander verhaal.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Direct weten wat je kunt doen?

Wij helpen je graag met jouw juridische vraagstuk. In een gratis intakegesprek met één van onze specialisten bespreken we jouw situatie en vertellen we wat we voor jou kunnen doen.

mr. L.M. van Dijk
Juridisch specialist  
Specialisatie: privaatrecht & bestuursrecht

Meer artikelen:

geheimcode 7

Wat is geheimcode 7?

Geheimcode 7 is het aanvragen van de geheimhouding van de persoonsgegevens uit de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP). Op

Nieuwe artikelen ontvangen via de mail

Nieuwe artikelen ontvangen via de mail

Disclaimer

De artikelen van Juspecia zijn met aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Toch kan informatie verouderd zijn of niet helemaal correct zijn weergegeven. De juridische kwalificatie van gebeurtenissen hangen af van de omstandigheden van het geval. Neem bij twijfel contact op met een jurist. Juspecia is niet aansprakelijk voor (verkeerd) gebruik van de informatie in de artikelen. Aan de artikelen van Juspecia kunnen geen rechten worden ontleend.

Ⓒ 2021 - All Rights Are Reserved