Wat gebeurt er als ik me niet uitschrijf bij de gemeente?

niet uitschrijven gemeente

Je verhuist naar een andere gemeente. Een nieuw huis, veel te regelen. Naast het kopen van het nieuwe interieur is het ook van belang de zakelijke dingen op een rijtje te zetten. Het is bijvoorbeeld belangrijk om je in te schrijven in een gemeente, zodat je boetes voorkomt. Net zo belangrijk is het om je uit te schrijven bij je vorige gemeente.

Waarom moet ik me inschrijven bij een gemeente? 

De gemeente heeft jouw gegevens nodig om je goed van dienst te zijn. Bijvoorbeeld om te kunnen waarschuwen in noodsituaties of je stempas te bezorgen als de verkiezingen weer voor de deur staan. De gemeente schrijft jouw gegevens dan in de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP) in.

Andere officiële instanties, zoals incassobureaus, sturen ook hun brieven op naar het adres wat bekend is bij de gemeente door gebruik te maken van het BRP. Als je je dus niet uitschrijft bij je oude adres loop je het risico dat belangrijke brieven jou niet bereiken.

Het is hierbij jouw eigen verantwoordelijkheid dat je je adres juist hebt ingeschreven, want een incassobureau mag uitgaan van de juistheid van de Basisregistratie Persoonsgegevens. 

Wat is de Basisregistratie Persoonsgegevens? 

In Nederland is er de Basisregistratie Personen; de BRP. De BRP bevat persoonsgegevens van inwoners van Nederland en van personen die in Nederland hebben gewoond. Gemeenten houden persoonsgegevens van inwonenden bij in de BRP, zoals adresgegevens of je trouwt of wanneer je een kind krijgt.

Als je naar een andere gemeente verhuist, verhuizen deze gegevens met je mee. Alleen organisaties met een publieke of maatschappelijke taak, zoals bijvoorbeeld dus de gemeente, kunnen toegang tot de gegevens krijgen en maken hier gebruik van. Hierbij gaan zij er van uit dat deze officiële inschrijving dus klopt. Deze instellingen mogen er ook vanuit gaan dat de registratie klopt.

Als je dan een belangrijke brief, zoals een dagvaarding niet ontvangen hebt terwijl deze wel is bezorgd op jouw ingeschreven adres, kan je minder makkelijk zeggen dat je deze niet ontvangen hebt. 

Wat gebeurt er als ik me niet uitschrijf bij de gemeente? 

Als je je vergeet in te schrijven of je niet uitschrijft, riskeer je een boete. Als je dit namelijk niet doet draag je (on)bewust bij aan onjuiste informatie in de BRP. Je bent dit dan ook wettelijk verplicht. Zeker als je een uitkering krijgt is het belangrijk om te zorgen dat je goed ingeschreven staat. 

Je krijgt een boete als: 

  • je iemand toestemming geeft om zich in te schrijven op jouw adres, terwijl diegene niet bij je komt wonen; 
  • je niet staat ingeschreven op het adres waar je woont; 
  • je iemand toestemming geeft voor een briefadres op jouw woonadres, terwijl diegene wel een woonadres heeft. 

Als de gemeente vermoedt dat je je niet hebt ingeschreven kan er iemand van de gemeente komen controleren of jouw inschrijving klopt. Dit heet een adresonderzoek. Hoe gaat dit in zijn werk? 

Voorbeeld

Janneke is verhuisd van Utrecht naar Goes. Ze woont prettig in haar nieuwe huis. Als ze huurtoeslag aan wil vragen via de gemeente ontdekt ze dat ze dit niet krijgt. Dat is gek, want Janneke kreeg al die jaren dat ze in Utrecht woonde huurtoeslag. Hoezo nu dan niet? 

Als ze de gemeente belt zegt iemand van de gemeente dat dit komt omdat ze medebewoners heeft. Medebewoners? Janneke weet van niks! Ze ontdekt dat ze zich niet goed heeft ingeschreven toen ze is verhuisd. Ook blijkt dat de vorige bewoners van haar huis dit niet goed hebben gedaan. Ze vraagt een adresonderzoek aan.

De gemeente controleert dan of de vorige bewoners nog steeds wonen op het adres waar Janneke nu woont. Daarnaast moet ook Janneke informatie geven dat zij daar nu woont. Zo kan ze haar inschrijving alsnog goed regelen en haar huurtoeslag succesvol aanvragen.

Ook kan de gemeente op huisbezoek komen. Dit doet de gemeente als ze denken dat er adresfraude wordt gepleegd. Adresfraude komt bijvoorbeeld voor bij: 

  • Te veel bewoners per vierkante meter.
  • Een afwijkende samenstelling van een huishouden op een adres. 

In deze gevallen komt er iemand van de gemeente langs om te kijken hoe het zit. 

Voorbeeld

Lot, Meike, Vera en Maud wonen samen in een huis in Utrecht. De gemeente wil echter plaats maken voor meer gezinswoningen in de stad. In een gezinswoning mogen geen studenten meer wonen. Lot en haar vriendinnen weten dit, maar willen daar toch graag wonen. In een kamer wordt een muurtje gezet en voor je het weet wonen de meiden samen. Ze besluiten Maud maar gewoon niet in te schrijven. Binnen de kortste keren staat er echter iemand van de gemeente op de stoep. Er zijn 2 meisjes ingeschreven, maar wonen er 4. 

Stel dat Fleur eerst bij de vriendinnen woonde, maar nu inmiddels naar Amersfoort is verhuisd. Als zij zich niet heeft uitgeschreven op dit adres, is ook zij verbonden aan de adresfraude. 

In dit voorbeeld plegen alle meisjes dus adresfraude. Dit kan leiden tot een behoorlijke boete en zelfs tot huisuitzetting. 

Wat voor boete kan ik krijgen? 

Een gemeente kan een ‘bestuurlijke boete’ geven. Door een fout te maken in de inschrijving, ben je in overtreding. Hierbij is het niet van belang of je het expres doet of niet, je overtreedt je wettelijke verplichting. De gemeente mag dan een boete geven. De hoogte hiervan verschilt per gemeente. Deze boete is onvoorwaardelijk.

Dit betekent dat het niet uitmaakt of je je daarna nog uitschrijft en je inschrijft op het juiste adres, de boete heb je al gekregen. Dit neemt echter niet weg dat het dus belangrijk is om dit recht te zetten. Als je dit namelijk niet doet, blijf je in overtreding en kun je meerdere boetes krijgen. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Direct weten wat je kunt doen?

Wij helpen je graag met jouw juridische vraagstuk. In een gratis intakegesprek met één van onze specialisten bespreken we jouw situatie en vertellen we wat we voor jou kunnen doen.

mr. L.M. van Dijk
Juridisch specialist  
Specialisatie: privaatrecht & bestuursrecht

Meer artikelen:

geheimcode 7

Wat is geheimcode 7?

Geheimcode 7 is het aanvragen van de geheimhouding van de persoonsgegevens uit de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP). Op

Nieuwe artikelen ontvangen via de mail

Nieuwe artikelen ontvangen via de mail

Disclaimer

De artikelen van Juspecia zijn met aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Toch kan informatie verouderd zijn of niet helemaal correct zijn weergegeven. De juridische kwalificatie van gebeurtenissen hangen af van de omstandigheden van het geval. Neem bij twijfel contact op met een jurist. Juspecia is niet aansprakelijk voor (verkeerd) gebruik van de informatie in de artikelen. Aan de artikelen van Juspecia kunnen geen rechten worden ontleend.

Ⓒ 2021 - All Rights Are Reserved