Je kunt alles regelen wat je wil, bijvoorbeeld:
- hoe de inkomsten verdeeld worden;
- hoe de kosten van de huishouding verdeeld worden;
- de verdeling van spullen;
- de kosten voor de zorg van kinderen of huisdieren;
- de verdeling van geld en spullen als je uit elkaar gaat.
Wat is een samenlevingscontract?
Een samenlevingscontract is een overeenkomst tussen jou en je partner. Je maakt deze op als je gaat samenwonen. Een samenlevingscontract afsluiten is geen verplichting. Praktisch kan het handig zijn om bijvoorbeeld een hypotheek te krijgen. Een pensioenfonds kan ook een samenlevingscontract vragen als je je partner wil aanmelden als pensioengerechtigde.
Voordelen en nadelen
Een samenlevingscontract kan handig zijn als je geen huwelijk of geen geregistreerd partnerschap wil aangaan. Het is minder formeel, kostenbesparend en hoeft daarnaast ook niet door een notaris te worden opgesteld. Hypotheken en pensioenfondsen zullen echter wel een notariële akte vragen als zij een samenlevingscontract willen zien. Ook zijn samenlevingspartners niet elkaars erfgenaam. Indien je je partner als erfgenaam wil zal je dit alsnog moeten regelen bij de notaris.
Ontbinding
De mogelijkheden tot ontbinding spreek je af in het samenlevingscontract. Voor de hand ligt dat het contract eindigt zodra je niet meer samenwoont. Bij het overlijden van een partner, een huwelijk of een geregistreerd partnerschap eindigt het samenlevingscontract.
Je kunt een samenlevingscontract altijd met wederzijds goedvinden ontbinden.
Uit elkaar gaan
Als je uit elkaar gaat dan is het fijn als je geregeld hebt in een samenlevingscontract wat de gevolgen zijn. Hoe verdeel je de spullen? Wie mag in de woning blijven wonen? Of spreek je af dat je de woning gaat verkopen? Heeft de één recht op meer geld omdat hij meer heeft ingebracht? Dit soort discussies worden voorkomen als het goed geregeld is in het samenlevingscontract.
Zelf maken of notaris
Een samenlevingscontract hoef je niet door een notaris te laten opmaken. Je kunt zelf een samenlevingscontract opstellen. Je kunt online verschillende voorbeelden vinden. Indien je meer zekerheid wil over de inhoud of graag advies wil over wat je hierin wil hebben staan kan het verstandig zijn een notaris daarbij te betrekken. Ook in een eventuele rechtszaak kan een samenlevingscontract meer houvast bieden. Een samenlevingscontract op een bierviltje of een samenlevingscontract door een notaris gemaakt, kan wel degelijk verschil maken.
Wat kost het?
De kosten voor een samenlevingscontract zijn gratis als je deze zelf opstelt. Als je een samenlevingscontract bij een notaris wil opstellen zijn de kosten ongeveer € 500,-.
Disclaimer
De artikelen van Juspecia zijn met aandacht en zorgvuldigheid geschreven. Toch kan informatie verouderd zijn of niet helemaal correct zijn weergegeven. De juridische kwalificatie van gebeurtenissen hangen af van de omstandigheden van het geval. Neem bij twijfel contact op met een jurist. Juspecia is niet aansprakelijk voor (verkeerd) gebruik van de informatie in de artikelen. Aan de artikelen van Juspecia kunnen geen rechten worden ontleend.